+32 (0)14/960169 info@bdprojects.be

Online winkelen zit in de lift. Steeds meer consumenten kopen online. Het is daarom geen wonder dat steeds meer bedrijven en ondernemers overwegen om met een eigen webshop te starten. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen of een webshop voor bedrijven nuttig of belangrijk kan zijn, is het allereerst noodzakelijk om de voor- en nadelen van een webshop even op een rij te zetten en met elkaar te vergelijken.

Wat zijn de voordelen van een webshop voor een bedrijf:

  • Een webshop maakt het mogelijk om potentiële klanten te bereiken die wat verder van de winkel of het bedrijf wonen. U kan in principe verkopen aan de hele hele wereld!
  • Wanneer online verkoop een groot deel, of zelf het grootste deel van uw omzet uitmaakt, is het niet langer noodzakelijk om een groot winkelpand te huren of te bezitten. Een kleiner pand kan volstaan voor plaatselijke klanten en de focus kan verlegd worden op het huren of aanschaffen van een magazijn dat niet noodzakelijk in dure winkelstraten gelegen dient te zijn.
  • Wie ervoor kiest vanuit thuis een webshop op te zetten, krijgt niet langer te maken met woon-werkverkeer.
  • Ook uw vaste klanten kunnen steeds naar uw assortiment van producten kijken om te zien welke nieuwtjes u hebt binnengekregen.
  • Een webshop is 24/7 bereikbaar dus u hebt de kans uw producten te verkopen op ieder moment van de dag en nacht! Zelfs als u slaapt!!!

Dit zijn wellicht maar enkele voordelen van een webshop. Wanneer u dit leest, zou u bijna de indruk krijgen dat online verkoop geen of weinig nadelen heeft. Daarom bekijken we nu samen even de mogelijke nadelen van online verkoop.

Mogelijke nadelen van een webshop voor een bedrijf:

  • Het neemt tijd in beslag om een goede webshop op te starten en te beheren.
  • Als u producten verkoopt die gebonden zijn aan bepaalde maten en afmetingen, dan loopt u kans dat uw klanten er na het uitpakken van het product erachter komen dat hun aankoop niet aan hun wensen voldoet of niet past. Dit betekent dat de zending retour zal gezonden worden en dat uw klanten zullen willen gebruik maken van een omruilregeling. Dit zorgt voor extra werk. Hierdoor loopt u kans dat uw winstmarge te klein wordt om uw webshop leefbaar te houden tenzij u geode algemen voorwaarden opstelt.
  • De verzendkosten wegen door op het budget van een bedrijf dat zijn producten online verkoopt. Als u pas begint met een webshop, dan is de kans groot dat u een vrij kleine omzet draait. Hierdoor kan het zijn dat u aan het einde van de rit minder pure winst overhoudt dan u eerst voor ogen had. De concurrentie met andere, grote en al langer bestaande webshops is hard. Grote bedrijven en ondernemingen verzenden vaak grotere volumes en kunnen zo betere voorwaarden bedingen bij de transportbedrijven en postdiensten die de pakjes verzenden. Dus goed uitkijken welke verzendingsdienst de beste prijs / kwaliteit kan leveren voor uw producten. Alles hangt af van de afmetingen van uw producten en de hoeveelheid producten dat u kan verzenden.

Hoewel een webshop een investering vereist, kan het starten van een eigen webwinkel toch belangrijk zijn om uw omzet te zien groeien. Als u uw bedrijf een grotere bekendheid wenst te geven, dan biedt een webshop daar ook een goede mogelijkheid toe. Het blijft wel noodzakelijk alle aspecten goed in het oog te houden en de mogelijkheden goed met elkaar af te wegen.

Wenst u professioneel een webshop / webwinkel te laten bouwen?

Contacteer ons voor de mogelijkheden!

Contacteer ons
Algemene info over dit artikel
Is een webshop nuttig voor uw bedrijf of winkel?
Titel
Is een webshop nuttig voor uw bedrijf of winkel?
Onderwerp
Wil je weten of een webshop voor jouw bedrijf of winkel een meerwaarde kan zijn? We leggen hier even een paar voor- en nadelen van een webshop naast elkaar.
Auteur
Bedrijf
BD Projects
Logo