+32 (0)14/960169 info@bdprojects.be

Online privacy verbeteren

Vanaf het moment dat het grote publiek kon kennismaken met het internet is online privacy een belangrijk onderwerp geweest. In de late jaren ‘90 was iedereen het er over eens: wanneer u online bent, doet u er goed aan om uw identiteit zo goed mogelijk te beschermen. Deze basisregel was destijds trouwens een onderdeel van de nettiquette. Deze online beleefdheidsregels werden toen algemeen aanvaard. Zo werden internetgebruikers er attent op gemaakt dat persoonlijke gegevens zoals e-mail, naam, adres en telefoonnummer nooit online mochten worden achtergelaten. Tegenwoordig lijkt de wereld wat dit betreft 180° te zijn gedraaid. Waar we vroeger met gemak een alias konden gebruiken, worden we nu steevast gevraagd om onze officiële naam te gebruiken. Op sommige sociale media sites is het haast niet meer mogelijk om een alias te gebruiken. Verder worden we gevraagd om onze persoonlijke gegevens in te vullen bij het registreren bij websites, sociale media en forums. Dit maakt dat steeds meer gegevens die we vroeger nooit online zouden zetten nu steeds meer op het internet te vinden zijn. Het internet is momenteel meer dan 25 jaar oud. Als we deze feiten op een rijtje zouden zetten en vergelijken met hoe we nu met onze persoonlijke gegevens omspringen, dan kan het contrast met pakweg 20 jaar geleden niet groter zijn. Voor wie we nog niet kunnen overtuigen, kunnen we maar een ding toevoegen: het verschil ten opzichte van vroeger kan niet groter zijn. Steeds meer mensen zijn er dan ook van overtuigd dat het hoog tijd is om onze online privacy te verbeteren.

Hoe uw online privacy verbeteren?

Vele internetgebruikers zijn het erover eens. Het is tijd om onze online privacy te verbeteren. Het feit dat vele mensen over een onderwerp spreken, lost de problemen nog niet op. Net daarom willen we u een aantal eenvoudige maatregelen voorstellen waarmee u uw online privacy kunt verbeteren.

Zo weinig mogelijk gegevens online achterlaten

Dit lijkt een zeer eenvoudige tip, maar daarom is hij niet minder belangrijk. Alle informatie die u op het internet opslaat kan opnieuw gebruikt worden. In het slechtste geval komt de informatie terecht bij derde partijen waar u zelf nooit mee in zee zou gaan of duiken uw gegevens op een andere plaats online op waar u geen toestemming voor gegeven hebt. Daarom raden wij u aan om zo weinig mogelijk informatie achter te laten online en dit enkel te doen wanneer dit strikt noodzakelijk is om een programma of een website te gebruiken.

Alleen veilige software gebruiken.

Als u software gebruikt van grote en bekende merken, dan kunt u er in de meeste gevallen van op aan dat deze veilig is en dat de software ten minste voldoet aan de privacywetten van het land van de producent. Zorg er daarom altijd voor dat u het programma van uw keuze downloadt van de officiële website en niet van een dubieuze site die bijvoorbeeld dezelfde software gratis of aan sterk verlaagde prijs aanbiedt. Verder is het ook belangrijk om de programma’s die je gebruikt regelmatig te updaten.

Altijd een sterk wachtwoord kiezen

Uiteraard hoeven we u niet uit te leggen dat paswoord of wachtwoord123 geen goede voorbeelden zijn van sterke wachtwoorden. Een wachtwoord met een lengte van 12 karakters of meer is geen overbodige luxe, maar te voor de hand liggende combinaties zijn nooit een aanrader. In plaats van wachtwoord123 kiest u beter voor een heterogeen samengesteld paswoord dat bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Bij het kiezen van een wachtwoord is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen een combinatie die moeilijk te raden is door een ander en een eindresultaat dat u zelf kunt onthouden.

Een veilige browser gebruiken

Gebruik uw browser op een veilige manier. Kies in de eerste plaats voor een browser die uw privacy respecteert. Wie zijn of haar privacy hoog in het vaandel draagt, doet er goed aan om een zo veilig mogelijke browser te kiezen. Een voorbeeld hiervan is de gekende Tor browser. Voor sommige internetgebruikers betekent Tor een stap te ver. Toch kan het interessant zijn om de mogelijkheden van deze alternatieve browser te verkennen. Als u ervoor kiest om een reguliere browser te gebruiken zoals Edge, Chrome of Firefox, dan kunt u er ook voor kiezen om enkel te surfen in de veilige modus van uw browser.

Een alias gebruiken

Een alias gebruiken is natuurlijk ook een middel om uw online privacy te beschermen. Op de reguliere sociale media is dit jammer genoeg niet meer toegestaan, maar het is wel nog mogelijk op enkele van de alternatieve sociale media die ontwikkeld werden als alternatief voor Facebook. Diaspora is daarvan het oudste initiatief. Ondertussen ontstonden ook platformen zoals Ello, Seen.is en Minds.com.

 

 

Algemene info over dit artikel
Online Privacy • Tips
Titel
Online Privacy • Tips
Onderwerp
Tips en uitleg over Online privacy.
Auteur
Bedrijf
BD Projects
Logo